Stadig aktiv og snart i 100!

Av tannlege Ragnhild Berg

Telemark tannlegeforening feirer i år sitt 100-årsjubileum, og vi er så heldige at vi har et aktivt medlem som er nesten like gammel. Anders Dalene i Porsgrunn er født 27. mars 1911 og har vært medlem i foreningen i 75 år.

Anders Dalene nærmer seg 100 og var nylig med å feire TTFs 100-årsjubileum.

Det er ikke mange medlemmer som har denne høye alder, og når det i tillegg er en særdeles veltalende og skrivefør kollega det er snakk om, er det et stort aktivum for vår lokalforening. Det er derfor god grunn til å presentere denne kollegaen også for et større publikum. De siste ti årene har foreningen hatt god kontakt med Anders Dalene.

I 2000 da vi feiret vårt 90-årsjubileum var han hjertelig til stede og bidro med en svært velformulert og historisk interessant og underholdende tale. Vi forsto da hvilken flott ressurs det er for Telemark Tannlegeforening når et medlem kan bidra med så mye historie og betraktninger fra et langt tannlege- og foreningsliv.

Anders Dalene har etter dette bidratt med stoff til vårt medlemsblad TTF-nytt både i form av intervju, brev og innlegg. Dette har vakt interesse hos mange yngre kolleger, og da vi feiret vårt 100-års jubileum i februar i år var Anders Dalene en populær samtalepartner for mange utover kvelden. Ved dette jubileet var nemlig Dalene igjen en selvskreven gjest som også denne gang bidro til underholdningen ved festbordet da han sang «Her är gudat gott att vara» med klar og stø stemme.

Det kan være interessant å fortelle litt om Anders Dalenes bakgrunn og liv, og vi kan gjengi en del fra et intervju TTF-nytt hadde med ham for et par år siden. Hans slekt kommer fra nedre Telemark hvor også Anders ble født, som en av fem søsken. Faren var sogneprest i Solum utenfor Skien, og der gikk Anders på skole. Han tok eksamen artium i Skien på latinlinjen i 1930, og etter noe tid med forskjellige fag og deretter befalskole i bergkompaniet, begynte han på tannlegestudiet. Han forteller at den gang som nå var unge mennesker ofte i tvil om studieretning. Studietiden den gang var tre år, noe Dalene anser som akkurat passe langt.

Han forteller at han opplevde studietiden som både hyggelig og aktiv også utenom selve faget. Han beskriver seg selv som en livslang sportsidiot og under studietiden var skisport en av de store interesser. Mye tid ble tilbrakt på Tannlegehytta i Nordmarka, og han forteller at han lå øverst på premielistene på Tannlegehøyskolens skirenn svært ofte. Dalene viser fram en flott sølvskål, en førstepremie gitt av SIKO. Han deltok også i hopp, forteller han, men langrenn har hele tiden vært den grenen han setter høyest.

I 1936 etablerte Anders Dalene sin tannlegepraksis i Porsgrunn. Han fikk raskt mange trofaste pasienter. Betalingsevnen var det ofte så som så med, så noen gullgruve ble det i følge ham selv ikke. Eldre porsgrunnsborgere kan fortelle om en svært populær og avholdt tannlege.

Anders Dalene var tidlig et engasjert medlem av foreningen. Under krigen gikk foreningen under jorden, forteller han. Minnene fra krigen er sterke for Dalene som hadde bakgrunn i befalskole. Han deltok i motstandskampen i Nord-Norge våren 1940. Dalene kan fortelle om mange farlige og spennende episoder fra den tiden. Hans tvillingdøtre ble født hjemme i Porsgrunn denne våren, uten pappa hjemme.

Etter krigen ble det ny giv i Telemark tannlegeforening. Det var i disse årene Anders Dalene hadde alle typer verv helt til opp på 50-tallet. Han var den gang som nå et positivt ja-menneske med stort engasjement. Også i privatlivet var og er interessene mange, og ifølge Dalene gjør dette livet rikt for ham også i dag. Det blir noen timer foran fjernsynet når sportssendingene går.

Skisporten står fortsatt hans hjerte nærmest.

 

På eldre dager dukket interessen for latinen opp igjen på ny, forteller Dalene. Etter et korrespondansekurs for å friske opp gamle kunnskaper, avla han eksamen på videregående nivå og fikk karakteren seks. Anders Dalene var da 87 år gammel!

Sang og musikk har stått Dalenes hjerte nær hele hans liv. Flygelet har han grunnet plassmangel i ny leilighet gitt bort, men et nytt piano står på plass i stua og blir brukt hver dag. Han er også en meget habil sanger, og mange kor i hjembyen har hatt glede av hans fine tenor. Midt på femtitallet dannet han Porsgrunnskvintetten som har gledet mange opp gjennom årene. Ikke minst Telemark tannlegeforenings sosiale arrangementer har nytt av godt av dette. Han forteller at nå er det velferdsarrangementer for eldre som får glede seg over hans sang og spill.

Dalene er en ypperlig skribent som kan den gamle kunsten det er å skrive et velformet og underholdene brev. Hans takkebrev til foreningen etter feiringen av 90-års jubileet ble trykket i sin helhet i TTFs medlemsblad . Det er en glede å lese og er svært elegant utformet både i håndskrift og innhold. Han behersker til fulle gamle dagers skrivekunst.

Har Anders Dalene oppskriften på et langt liv? Selv nevner han engasjement, positivitet og utfordringer på mange felt. For Telemark tannlegeforening er han en ressurs vi er så heldige å ha med oss til dags dato. Han er fremdeles levende opptatt av foreningens ve og vel lenge etter avsluttet arbeidsliv. For yngre kolleger er han en levende historiebok og gir foreningen verdifull informasjon om foreningsliv gjennom mange, mange år. Det gir oss perspektiv og motivasjon for å drive lokalforeningen videre.